Creatief links verkrijgen met broken link building

Inkomende links zijn nog steeds een erg belangrijke factor voor het verkrijgen van goede resultaten in de zoekmachineresultaten. Tactieken die jaren geleden nog effectief waren, worden nu opgespoord en afgestraft door het algoritme van Google. Gelukkig maar, want dit zijn de technieken die in eerste instantie puur en alleen zijn bedoeld om het algoritme van Google te manipuleren. Toch blijven er genoeg tactieken over om op een meer natuurlijke manier links te verkrijgen. Eén van deze tactieken is broken link building, een creatieve manier om externe links te verkrijgen naar jouw website.

Broken link building: wat houdt het in?

In het kort kan broken link building omschreven als een manier om links te verkrijgen door (1) pagina's te vinden die mogelijk naar jouw website kunnen linken, (2) door gebroken links op te sporen op deze pagina en (3) indien aanwezig, de webmaster benaderen om de link te vervangen door een link naar jouw website. Het verkrijgen van waardevolle links is een belangrijk onderdeel van SEO.

3 strategieën van broken link building

Het idee van broken link building is eenvoudig, maar de praktijk ligt anders. Het is daarom belangrijk relevante websites op te sporen waarvan je verwacht dat zij jouw verzoek zullen inwilligen. Dit zijn bij voorkeur niet-commerciële websites met een aardige autoriteit. Russ Jones postte op het blog van Moz 3 strategieën van broken link building, hieronder beschreven. Tip: maak gebruik van tools als de link extracter van webmaster-toolkit.com, Xenu Link Sleuth, Open Site Explorer en Screaming Frog
  1. Gebaseerd op zoekwoorden. Via deze, meest voor de hand liggende strategie, ga je op zoek naar relevante websites door te Googlen op zoekwoorden die voor jouw website van belang zijn. Vervolgens check je alle links op de pagina's op gebroken links en bekijk je de interessante mogelijkheden.
  2. Gebaseerd op externe URL's. In plaats van gebruik te maken van zoekwoorden is deze strategie erop gericht om een bekende website te onderzoeken op externe links, en deze lijst met websites te onderzoeken op gebroken links. Kies een bekende website waarvan je verwacht dat hij veel relevante externe links heeft. Bezit je bijvoorbeeld een webshop in voetbalartikelen dan zou wellicht de knvb.nl een goede website zijn om mee te beginnen.
  3. Directe URL Bij deze methode kies je al een website op voorhand waarvan je erg graag een link zou willen verkrijgen. De procedure is hetzelfde als de twee reeds beschreven strategieën.

Een stapje verder: creëren van content

Het opsporen van dode links is een eerste stap, een belangrijke volgende stap is het daadwerkelijk verkrijgen van een link. Het is daarbij raadzaam om te kijken wat de inhoud van de pagina is waarnaar de dode link verwijst. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Wayback machine. Komt de content op deze pagina overeen met content op één van jouw pagina's? Dan hoef je geen nieuwe content te creëren en vraag je de webmaster de dode link te vervangen door deze pagina op jouw website. In alle andere gevallen zul je goede content moeten schrijven om de webmaster te overtuigen een link naar jouw website op te nemen. De mate waarin broken link building een succes wordt is dus sterk afhankelijk van de inspanningen die je levert, maar dat geldt voor vrijwel alle waardevolle linkbuilding tactieken. Zorg dus dat je actief aan de slag gaat met broken link building en verkrijg waardevolle en relevante links naar je website!
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 February 2020
Read More
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 February 2020
Read More
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 January 2020
Read More

Newsletter

Questions? Reach out to us!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl