Google Analytics dashboards: Een goed E-commerce dashboard

Hoe kijk je als webshop eigenaar nou goed naar web analytics? Er komen vaak veel statistieken op je af, maar welke statistieken zijn belangrijk? Binnen Google Analytics kan je al een tijdje je eigen dashboards creëren. Ondanks dat de meeste Analytics gebruikers op de hoogte zijn van de functie, wordt deze nog niet altijd even goed ingezet. Toch loont het om tijd te steken in het opzetten van een goed dashboard. Vooral voor de dagelijkse Analytics gebruikers zijn dashboards een toegevoegde waarde. Het dagelijks door verschillende rapporten klikken, om de prestaties te bekijken, kan een tijdrovende bezigheid zijn. In dit blogartikel gaan we verder in op het creëren van relevante dashboards voor een webshop. Het gaat hierbij om een algemeen dashboard voor je webshop prestaties. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om dashboards te creëren voor bijvoorbeeld alleen je kanaalprestaties.

Welke widgets gebruik je voor je dashboard?

Voor een webshop zijn natuurlijk vooral de e-commerce rapporten interessant. De hoofddoelstelling is immers de verkoop van je product. Je zult je als webshopeigenaar wellicht nog een aantal andere zaken afvragen die met de transacties te maken hebben. Om je een beetje op gang te helpen hebben we hieronder een aantal relevante vragen gesteld die leiden tot een goed e-commerce dashboard. Met screenshots laten we je vervolgens zien hoe je de statistieken inzichtelijk kunt maken door middel van widgets.

Hoeveel bezoekers heeft de webshop gehad?

Wanneer je dagelijks naar je statistieken kijkt, zal je vanzelf gaan merken wanneer het bezoekersaantal tegenvalt. In dit geval is het belangrijk om dieper in de bezoekersgegevens te duiken. Je zult dan vaak al snel de achterliggende reden vinden.

Dashboard widget Bezoekersaantal

Wat is het conversiepercentage van de webshop?

Het conversiepercentage is vaak één van de meest waardevolle gegeven voor een webshop. Je wilt tenslotte weten wat je online inspanningen opleveren. Een laag conversiepercentage kan bijvoorbeeld betekenen dat je eens goed naar je webshop moet gaan kijken ten aanzien van usability. Dashboard widget Conversiepercentage

Hoeveel omzet is er gegenereerd?

De gegenereerde omzet kan natuurlijk niet ontbreken op je e-commerce dashboard. Let er wel even op welke omzet je wilt zien. In het voorbeeld hebben we de omzet inclusief btw opgenomen. Wil je de omzet exclusief btw tonen dan zal je de instellingen van je dataweergave aan moeten passen.

Dashboard widget Omzet (incl. btw)

Hoeveel transacties hebben er plaatsgevonden?

Wanneer je dagelijks naar je statistieken kijkt dan zal je het wellicht interessant vinden om te zien hoeveel producten je die dag verkocht hebt. Dashboard widget Tranacties

Wat is de gemiddelde orderwaarde?

Als je dan toch gaat kijken naar het aantal verkochte producten dan wil je natuurlijk ook meteen weten wat de gemiddelde orderwaarde is geweest. Dashboard widget Gemiddelde orderwaarde

Welke producten zijn er verkocht en wat hebben ze opgeleverd?

Om deze vraag te beantwoorden zou je bijvoorbeeld een tabel kunnen maken met de verkochte producten en de productopbrengst per product. Als webshopeigenaar wil je natuurlijk weten welke producten 'populair' zijn bij je doelgroep. Op basis van deze informatie zou je bijvoorbeeld je voorraadbeleid of je acties kunnen aanpassen. Dashboard widget Verkochte producten & productprestaties

Welke kanalen hebben de meeste traffic gegenereerd en hoe converteren ze?

De tijd die je in een kanaal steekt kan nog wel eens verschillen. Simpelweg omdat je wellicht verwacht dat het desbetreffende kanaal het beste resultaat oplevert om je doelen te bereiken. Het is dan natuurlijk ook prettig om te weten wat je inspanningen voor een bepaald kanaal daadwerkelijk oplevert.

Dashboard widget Traffic & conversie per kanaal

Aangepaste rapporten

Naast de standaardrapporten, die we met de widgets creëren, is het ook mogelijk om aangepaste rapporten te maken. Met deze rapporten zou je bijvoorbeeld nog dieper in de datagegevens kunnen duiken. Binnenkort zullen we wat dieper ingaan op de aangepaste rapporten.

job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 February 2020
Read More
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 February 2020
Read More
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 January 2020
Read More

Newsletter

Questions? Reach out to us!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl