Je webshop doelen meten met Google Analytics

Je hebt je eigen webshop opgezet en je bent apetrots op het resultaat. Ook de promotie van je nieuwe shop loopt op rolletjes, maar waar draait het nou eigenlijk om voor jou als ondernemer? Het behalen van resultaten met je nieuwe shop natuurlijk! Resultaten voor een webshop zullen voornamelijk te meten zijn door het aantal transacties dat er gedaan wordt binnen de shop. Je wilt dus graag weten wat je inspanningen opleveren, hoeveel bezoekers er ook daadwerkelijk iets in je webshop kopen en voor welk bedrag. Maar hoe ga je dit nu precies meten? Natuurlijk kun je transacties in de backend van je webshop bekijken, maar daar zie je slechts de transactionele gegevens. Je ziet niet hoe je bezoeker bij je webshop terecht is gekomen. Binnen je web analytics is dit wel te meten. Dit probleem is namelijk eenvoudig op te lossen door het instellen van conversie-doelen in Google Analytics. Hierdoor kan je exact meten via welk kanaal de bezoeker op je site komt en wat de opbrengsten van het betreffende kanaal zijn. Het instellen van deze doelen is vrij eenvoudig zelf in te stellen in Google Analytics. In dit blogartikel leggen we je uit hoe je conversie-doelen meet met Google Analytics.

Bepaal je doelpagina

Voor het meten van doelen in Google Analytics is het van belang dat je een doelpagina vaststelt. Als webshop heb je als hoofddoel om je producten te verkopen. Je moet dus nagaan wanneer de transactie voltooid is. Wanneer je bezoeker op “bestelling plaatsen” klikt dan zou hij op een succes- of bedankpagina uit moeten komen. Hierop geef je niet alleen aan dat de bezoeker de transactie succesvol heeft afgerond, maar het is ook direct je conversie-doelpagina.

Hoe maak je een doel aan?

Nu je weet wat de conversie-doelpagina is, kan je deze opgeven binnen je Google Analytics account. Doorloop daarvoor de volgende stappen:
  • Ga naar: beheer > kies je dataweergave > Doelen > + nieuw doel
  • Wanneer je doelconfiguratie moet aangeven, kies dan ‘ aangepast’
  • Geef de naam van je doel op. In dit geval bijvoorbeeld: Succesvolle verkoop. Geef daarnaast nog het Type aan. In dit geval: Bestemming.
  • Geef bij de doeldetails de bestemmings-URL op. In dit geval dus de conversie-doelpagina. Bijvoorbeeld: /checkout/onepage/succes/
  • Sla het doel op.
Nu je het doel hebt aangemaakt, zou Google Analytics je doel moeten meten. Om te testen of alles goed is gegaan, zou je zelf een testorder kunnen plaatsen.

Optioneel: Trechter instellen

Het is ook aan te raden om de trechter-optie aan te zetten. Op deze manier kan je de voorliggende stappen tot je doel ook meten en daardoor achterhalen waar bezoekers afhaken. Kies bijvoorbeeld voor de volgende twee stappen in je doeltrechter:
  • Winkelwagen met als doel-pagina: /checkout/cart/
  • One step Checkout met als doel-pagina: /onestepcheckout/
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 February 2020
Read More
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 February 2020
Read More
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 January 2020
Read More

Newsletter

Questions? Reach out to us!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl