Is de Panda Update van invloed op de huidige SEO aanpak?

In ons vorige weblog item hebben we het uitgebreid gehad over de Panda update van Google en wat deze nu precies doet. We hebben uitgelegd dat de Panda update het kaf van het koren scheidt door websites van een lage kwaliteit te laten dalen in de zoekresultaten en kwalitatief goede websites te laten stijgen. Ook hebben we verteld dat een deel van dit onderscheidt gebeurd door mensen zelf, aan de hand van een persoonlijke lijst van website die mensen liever niet in de zoekresultaten terug zien komen, en gedeeltelijk door het Google algoritme.

Een nieuwe SEO aanpak na de Panda update?

Hoe kan een goede "nieuwe" SEO aanpak ervoor zorgen dat uw eigen website niet daalt in de zoekresultaten na de volgende Panda update. Voor iedereen die veel met SEO bezig is geweest heeft de term "Content is King" vast en zeker voorbij zien komen. Het schrijven van geoptimaliseerde teksten was één van de belangrijke onderdelen voor SEO. Een goede tekst met een gezonde zoekwoord dichtheid had de prioriteit. Daarnaast moest de website goed indexeerbaar zijn (goed op te nemen zijn) voor zoekmachines. Als laatste werd er aan linkbuilding gedaan. Er werden backlinks gecreëerd van andere websites naar de eigen website. De link bestaat uit een korte anchor text met de belangrijkste zoekwoorden voor de eigen website. Is dit nog steeds voldoende of is het tijd voor een nieuwe aanpak in zoekmachine optimalisatie (SEO)? In de boven genoemde benadering van SEO werd er hoofdzakelijk gekeken naar de zoekmachine vriendelijkheid. Nu mensen ook zelf hun eigen zoekresultaten kunnen aanpassen en nu Google zelf ook aangeeft dat ze veel waarde hechten aan deze aanpassingen in de eigen zoekresultaten is het belangrijk om nog meer aandacht te schenken aan de beleving op de website. Hebben mensenvertrouwen in de informatie die ik aanbied of in het geval van een webshop, vertrouwen mensen wel in de producten die ik aanbied en laat ik mijn gegevens wel of niet achter in deze webwinkel? Deze nieuwe (menselijke) factor brengt de aanpak van SEO wel degelijk op een hoger en breder niveau. Zo scoren sommige websites met betere content en betere linkjes lang niet altijd beter in de zoekresultaten als websites die door de meerderheid van de internetgebruikers gewaardeerd wordt als beter.

De nieuwe aanpak van SEO

Ontwerp en gebruiksvriendelijkheid

Ontwerp en gebruiksvriendelijkheid waren, in termen van SEO, altijd ondergewaardeerd. De site moest opgenomen worden in de zoekresultaten moest eenvoudig te indexeren zijn en individuele pagina's (landingspagina's) moesten geoptimaliseerd zijn aan de hand van zoekwoorden. Nu is dat anders. Ontwerp en gebruiksvriendelijkheid hebben een nummer 1 prioriteit gekregen. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk dat de website goed opgenomen kan worden door de zoekmachines. Ook de zoekwoorden zijn nog steeds belangrijk om relevantie te creëren. De prioriteiten zijn alleen verschoven. Bezoekers van de website zijn nu de sleutel tot het succes in de zoekmachine. Nu moet een website een design hebben dat de bezoekers aanspreekt. Individuele pagina's zullen niet alleen geoptimaliseerd worden door middel van het invoegen van zoekwoorden. Goede content schrijven en de bezoekers vast houden en boeien is minstens zo belangrijk. Een aantal belangrijke punten op een rij;

  • Hoge kwaliteit foto's en geen achterhaald webdesign.
  • Bezoekers van de website moeten snel van punt A naar punt B kunnen.
  • Geen advertenties, foto's of filmpjes op de webpagina die de functionaliteit benadelen.

Google zelf heeft hierover gezegd: Dat hoewel de website goed is, wanneer er pagina's op de website staan die onder de maat functioneren of van lage kwaliteit zijn, dit de totale ranking van de website wel degelijk kan beïnvloeden.

Originele inhoud (content)

Eerder was het nodig om goede en vooral originele content op je website te hebben. Echter is dit niet langer voldoende om goed te scoren binnen ze zoekmachine resultaten. Er zijn zo veel websites die teksten en alle andere content optimaliseren naar de "standaard" (aansluitend op het onderwerp, grammaticaal correct,zoekwoord dichtheid e.d.) van een zoekmachine als Google dat er nieuwe maatstaven aan te pas moeten komen. Het is dus niet goed dat je 100 landingspagina's hebt op je website die stuk voor stuk een deel van de producten in je assortiment omschrijven. Het gaat er ook dit keer dus niet om, om je website te optimaliseren naar de vindbaarheid in de zoekmachine. Het gaat meer om de gebruiker, de lezer van die 100 landingspagina's. De lezer moet centraal staan wanneer er een landingspagina geschreven wordt en deze moet het de moeite waard vinden om hem te delen met zijn achterban (volgers, vrienden enz.).

Analyse en bijsturen

Aan de hand van analytics is al veel te zien of je website goed of slecht zal gaan scoren in de Panda update of niet en waaraan je moet optimaliseren. Gegevens als "Gemiddelde tijd op site" of "Bouncepercentage" zeggen erg veel over hoe bezoekers van je website jou website ervaren en hoe ze er mee omgaan. Wanneer het aantal pagina's per bezoek laag is en het bouncepercentage hoog zegt dat heel veel over je website en over de content die erop staat. Niet alleen die gegevens die je krijgt van bezoekers die op je website komen zijn belangrijk, de potentiële bezoekers die niet jou website bezoeken zijn misschien nog wel belangrijker. Wat is bijvoorbeeld het CTR van je website in de zoekmachine resultaten (organische en betaalde resultaten). Wanneer deze laag zijn is het verstandig je meta description en title tag aan te passen, zodat het aantrekkelijker wordt om jou website te kiezen in plaats van die van een concurrent. Al deze gegevens geven je een goede indicatie over wat je moet verbeteren en of je bezoekers tevreden met je zijn of niet. Nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Bekijk dan ons aanbod van SEO advies.

job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 February 2020
Read More
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 February 2020
Read More
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 January 2020
Read More

Newsletter

Questions? Reach out to us!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl