De vouw

De vouw is het gedeelte van een pagina dat je te zien krijgt zonder te scrollen, oftewel het gedeelte dat altijd zichtbaar is. Wanneer er naar beneden of opzij wordt gescrold, dan hoort het nieuwe gedeelte dat je te zien krijgt niet meer bij de vouw. De vouw kent zijn oorsprong uit de krantenwereld. Een krant had vroeger het formaat waarbij het standaard dubbelgevouwen werd. Het gedeelte van de krant dat dan direct zichtbaar was en gelezen kon worden zonder de krant uit te vouwen, werd de vouw genoemd. De vouw stond daarom ook bekend als het gedeelte waar een belangrijk nieuwsverhaal of afbeelding werd weergegeven. Of de vouw in de digitale wereld nog net zo relevant is als vroeger, zijn de meningen over verdeeld.

Advertenties

Voor adverteerders is het van belang om te weten of de vouw invloed heeft op het advertentiegedrag van gebruikers. Blijven gebruikers van een website vaker boven de vouw, of scrollen ze net zo vaak door de hele pagina heen? Voorheen werd er beweerd dat de belangrijkste informatie en call to action knoppen boven de vouw moesten staan, om te resulteren in het gewenste gedrag.

Hedendaags

Uit diverse studies blijkt dat het tegenwoordig niet uit maakt of advertenties boven of onder de vouw worden geplaatst. De vouw blijkt geen significant effect te hebben op de conversieratio. Mensen zijn inmiddels gewend hoe ze moeten scrollen en het hoort tegenwoordig vaak bij het design van de website. Neem bijvoorbeeld het design van Spotify, waarbij het scrollen zelfs stimulerend werkt. Het idee van boven de vouw lijkt daardoor zijn relevantie te zijn kwijt geraakt. Adverteren onder de vouw heeft geen negatieve invloed op het conversiegedrag van gebruikers. Wel is het vanzelfsprekend belangrijk om goede en relevante content boven de vouw te plaatsen, om gebruikers te 'triggeren' ook verder te lezen onder de vouw.

job-image
Dynamisch commissiemodel
11 May 2016
Read More
job-image
Cookietijd
04 May 2016
Read More
job-image
Widgets
27 April 2016
Read More

Newsletter

Questions? Reach out to us!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl