E-commerce

E-commerce verwijst naar bedrijven en consumenten die producten online kopen en verkopen. De meeste e-commerce websites op het Internet zijn webwinkels die producten rechtstreeks aan het publiek verkopen. Er zijn echter ook webwinkels die zich, bijvoorbeeld als groothandel, richten op business to business (B2B) verkopen. Maar dat zijn niet alle vormen: ook consumenten verkopen naar elkaar via bijvoorbeeld marktplaats en er bestaan ook B2B2C bedrijven waarbij via een ander bedrijf aan de consument wordt verkocht. Tot slot verkoopt ook de overheid aan consumenten, bedrijven en aan haar zelf. E-commerce heeft niet alleen betrekking op de verkoop van fysieke producten, het kan ook verwijzen naar de verkoop van diensten waarvoor de betaling online wordt verricht.

Geschiedenis e-commerce

Met de opkomst van internet heeft e-commerce een flinke vlucht gemaakt. Hoewel internet al in de eind jaren zestig begon werd het pas in de jaren negentig echt bekend. In 1991 werd het World Wide Web-project gepubliceerd door Berners-Lee en Cailliau, na de ontwikkeling van HTTP en HTML. Hiermee werd het voor het grote publiek toegankelijk om gebruik te maken van het internet. Met de oprichting van zoekmachine Yahoo! en een eigen website van het witte huis begonnen steeds meer bedrijven hun producten via het internet te verkopen. Yahoo! kreeg als eerste een eigen beursnotering waarna veel bedrijven volgden. De groei bleef zich niet constant doorzetten. De zogenaamde dotcom bubble zorgde er rond de eeuwwisseling voor dat een hoop internetbedrijven haar waarde verloren en slechts een paar bedrijven bleven overeind. Toch maken deze overgebleven bedrijven (o.a. Google en Amazon) in de jaren die daarop volgen een enorme groei door. Tegelijkertijd komen informatiesites en sociale media steeds meer in trek bij de gebruikers van internet. Wikipedia wordt bijvoorbeeld groot en Google ontwikkelt AdWords en Adsense op basis van kosten per klik. Intussen starten er ook steeds meer webshops.

Huidige stand van zaken e-commerce

E-commerce is niet meer weg te denken. Het aandeel verkopen via het internet in verhouding met de offline verkoop wordt elk jaar steeds groter. Wel wordt het ook steeds moeilijker om online succesvol te zijn vanwege de toegenomen concurrentie. Doordat grote partijen als Bol.com steeds verder doorgroeien richten webshops zich steeds meer op niche markten, waarbij ze een specifiek product verkopen voor een specifieke markt. Ook wordt de consument veeleisender. Om hedendaags online succesvol te zijn moeten een hele hoop aspecten goed gaan en mag er weinig fout gaan. Met een goede online marketing strategie en onderscheidend vermogen kunnen webshops nog steeds zeer succesvol worden. Daarbij is het van groot belang dat je website goed gevonden wordt in zoekmachines en dat je op de juiste wijze online adverteert.

job-image
Dynamisch commissiemodel
11 May 2016
Read More
job-image
Cookietijd
04 May 2016
Read More
job-image
Widgets
27 April 2016
Read More

Newsletter

Questions? Reach out to us!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl