Pagerank

Pagerank, oftewel pagina ranking, betekent het rangschikken van pagina's in de zoekresultaten op het internet. Deze rangschikking is gebaseerd op het belang van de desbetreffende pagina's. Hierbij staan pagina's met het hoogste belang bovenaan en pagina's waarvan het belang het laagst is helemaal onderaan. De methode van pagerank is opgericht door Google en speelt een grote rol in de wereld van online marketing.

Belang van pagerank

Pagerank bepaalt op welke positie jouw pagina getoond wordt in de zoekresultaten. Wanneer iemand bijvoorbeeld in Google op zoek is naar een blauwe zonnebril en jij hebt een pagina waarop je blauwe zonnebrillen verkoopt, dan wil je dat diegene op jouw pagina terechtkomt. Daarom wil je zo hoog mogelijk in de zoekresultaten komen en dus een zo hoog mogelijke pagerank hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen het meest klikken op de eerste 3 zoekresultaten die verschijnen in de zoekmachine:

  • Positie zoekresultaten 1: 32,5 %
  • Positie zoekresultaten 2: 17,6%
  • Positie zoekresultaten 3: 11,4%

Het bovenstaande houdt in dat een pagina die bovenaan in de zoekresultaten verschijnt 32,5% van alle klikken van het organisch zoekverkeer ontvangt. Een pagina op de 2e positie in de zoekresultaten ontvangt 17,6% van de klikken en een pagina op de 3e positie 11,4%. Dit geeft dus het belang van de pagerank aan. Daarnaast blijkt dat mensen maar weinig kijken en klikken op de tweede pagina in een zoekmachine en zelden op de derde pagina of verder. Een zoekmachine toont tussen de 7 en 10 zoekresultaten per pagina, afhankelijk van het aantal relevante advertenties die boven de organische zoekresultaten getoond kunnen worden. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw pagina minimaal in de top 10 staat, maar liefst hoger.

Pagerank verbeteren

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw pagina hoog scoort in de pagerank. Zo is het van belang dat jouw pagina relevante en originele content bevat en aansluit bij datgene waar de gebruiker naar op zoek is. Stel je dus de vraag wat het doel is van je pagina en welke bezoekers je wilt aantrekken. Daarnaast moet er worden voorkomen dat er duplicate (dubbele) content op je pagina staat. Dit wordt afgestraft, waardoor je pagina lager in de pageranking komt. Verder kun je de pagerank van je pagina verhogen door middel van linkbuilding. Je vraagt andere, voor jouw relevante pagina's, of ze een link van jouw pagina willen opnemen op hun pagina. Als jouw links relevant en 'legaal' verkregen zijn, kun je hiermee ook een hogere positie in de zoekresultaten krijgen. Er zijn nog vele andere methodes om een hoge pagerank te krijgen. Wil jij hoger komen in de zoekmachine resultaten? Neem dan contact met ons op?

job-image
Dynamisch commissiemodel
11 May 2016
Read More
job-image
Cookietijd
04 May 2016
Read More
job-image
Widgets
27 April 2016
Read More

Newsletter

Questions? Reach out to us!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl