Redirecten (URL)

Het redirecten van een URL houdt in dat een pagina wordt doorverwezen naar een andere pagina. Wanneer iemand een pagina probeert te openen die geredirect is naar een andere pagina zal dus deze andere pagina geopend worden.

Redenen redirecten

Redirecten kan voor verschillende doeleinden worden toegepast. 3 belangrijke redenen om URLs te redirecten:

1. Verwijzen van meerdere domeinnamen naar één website: verkeerd gespelde domeinnamen kunnen geredirect worden naar de goede website om de bezoeker naar de juiste website te leiden. Ook kunnen https pagina’s van een website geredirect worden naar de http pagina’s, omdat ze door zoekmachines als 2 verschillende website worden gezien.

2. Verwijzen van oude URLs naar nieuwe URLs: wanneer de domeinnaam is aangepast of individuele pagina’s zijn verplaatst moeten de oude URLs redirecten naar de nieuwe URLs. Enerzijds om de bezoeker naar de goede URL te verwijzen en anderzijds om zoekmachines de waarde van de oude pagina door te laten geven aan de nieuwe pagina.

Voorbeeld: Stel dat een pagina op je website om de een of andere reden verhuist is naar een andere URL, bijvoorbeeld van www.domeinnaam.nl/blog/blogartikel naar www.domeinnaam.nl/blogartikel. Dan is het belangrijk de URL www.domeinnaam.nl-blog-blogartikel te redirecten naar de nieuwe URL. 3. URLs inkorten: erg lange URLs zijn vaak moeilijk te verspreiden op bijvoorbeeld social media. Om deze reden kunnen lange URLs verkort worden tot kortere URLs waarbij de kortere URL doorverwijst naar de langere URL.

Type redirects

Er bestaan 5 type redirects.

301: permanente redirect. Met een 301 redirect geef je aan dat een URL permanent is verhuisd naar een andere URL. In veel gevallen is dit de beste oplossing omdat zoekmachines de waarde van de oude pagina, inclusief alle links, (voor een groot deel) meenemen naar de nieuwe pagina.

302: tijdelijke redirect (found). Met een 302 redirect geef je aan dat een pagina tijdelijk is verplaatst naar een andere pagina. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden voor een tijdelijke actiepagina. In veel gevallen geniet echter een 301 of een 307 redirect de voorkeur. 303: vervangende redirect. De 303 see other redirect kan gebruikt worden voor pagina’s waar het niet de bedoeling is dat een gebruiker meerdere keren opnieuw een pagina bezoekt waardoor bijvoorbeeld een formulier telkens opnieuw verzonden kan worden. De 303 redirect geeft dan aan dat geschakeld moet worden naar een ‘get request’.

307: tijdelijke redirect. De 307 is vergelijkbaar met de 303 redirect met het verschil dat in plaats van het veranderen van de wijze waarop de informatie van de ene naar de andere techniek ingediend wordt, dezelfde techniek gebruikt wordt.

308: permanente redirect (experimenteel): identiek aan de 307 redirect met het verschil dat de wijziging permanent is.

Instellen 301 redirect

Hoe je een 301 redirect instelt lees je hier.

job-image
Dynamisch commissiemodel
11 May 2016
Read More
job-image
Cookietijd
04 May 2016
Read More
job-image
Widgets
27 April 2016
Read More

Newsletter

Questions? Reach out to us!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl